Arriva nieuwe vervoerder in Twente en op de treinlijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal

64

Vanaf december 2023 verzorgt Arriva het busvervoer in Twente en het treinvervoer op de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (ZHO). De nieuwe concessie Twente-ZHO biedt duurzaam en aantrekkelijk openbaar vervoer dat aansluit op de wensen en behoeften van reizigers. Het is een kortlopende concessie van maximaal vijf jaar. In deze periode wordt  gewerkt aan verduurzaming van de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Dit is het resultaat van de aanbesteding van de provincie Overijssel, waarbij Gelderland mede-concessieverlener is van de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal.

Twee bedrijven 

Vervoerders Keolis en Arriva hadden een bod gedaan op de concessie Twente-ZHO. De offerte van Arriva kwam als beste uit de bus. In totaal gaat het om ruim 50 bus- en buurtbuslijnen en de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Met de concessie is een subsidie van circa 27,5 miljoen euro per jaar gemoeid. Reizigersorganisatie zijn betrokken geweest bij het aanbestedingsproces. Zij brachten advies uit over de eisen die zijn gesteld.

Verduurzaming en goede bereikbaarheid

Met de gunning van de concessie Twente-ZHO aan Arriva krijgen de provincies een ambitieuze vervoerder die een volledige verduurzaming van het busvervoer in Twente aanbiedt. Daarnaast zet Arriva in op het bieden van veel service aan de reizigers, zoals informatiezuilen en een overstapservice. Plaatsen en wijken blijven goed bereikbaar en op een aantal verbindingen verbetert het aanbod. Het aanbod past daardoor goed bij de behoeften van de Twentse inwoners en bezoekers.

Volledig nieuwe elektrische bussen
Arriva start de concessie met een volledig nieuwe, elektrische busvloot. Dit past bij de doelstelling van de provincie om de verduurzaming van het busvervoer in Twente te versnellen. De nieuwe bussen zijn voorzien van veel gemakken voor reizigers zoals een comfortabel interieur en uitgebreide reisinformatie.

Op de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal gaat Arriva vernieuwd Lint-dieselmaterieel inzetten. Deze treinen zijn herkenbaar als Blauwnet en zijn comfortabel uitgerust met voorzieningen als snelle wifi, een werkcoupé en een rolstoeltoegankelijk toilet. Tijdens de looptijd van de concessie bereiden de provincies verduurzaming van de treindienst voor.