Aan de slag in het landschap of je kennis verbreden met het cursusaanbod van Landschap Overijssel

39

In de maanden oktober en november biedt Landschap Overijssel diverse mogelijkheden om je kennis te verbreden of zelf bekwaam aan de slag te gaan in het landschap. Het gevarieerde cursusaanbod is ruim en voor iedereen toegankelijk. Heb jij een natuurverhaal te vertellen en ben je benieuwd hoe je mensen betrokken houdt bij jouw verhaal? Tijdens de cursus ‘Verhalen Vertellen’ leer je eenvoudige technieken om luisteraars te boeien. Steek je liever je handen uit de mouwen? Ga aan de slag met handgereedschap tijdens de workshop ‘Vel- en zaagtechnieken’ of beleef oude ambachten tijdens de cursus ‘Heggenvlechten’. Aanmelden voor deze of andere cursussen kan online via www.landschapoverijssel.nl

‘Vel- en zaagtechnieken’
Een boom omzagen lijkt eenvoudig, maar in praktijk valt het vaak tegen om de boom te laten vallen op de plek die jij wilt. Ga aan de slag met handgereedschap tijdens de workshop ‘vel- en zaagtechnieken’ op zaterdag 16 oktober in Ommen. Deze workshop is voor iedereen die in de natuur werkt of vaak een boom omzaagt. Ontdek hoe jij de boom daar laat vallen waar jij wilt  op een veilige manier. De workshop start met een korte theoretische introductie en wordt gevolgd door een buitenprogramma, waar je in de praktijk leert hoe je de velsnede en valkerf bepaalt en wat de risico’s zijn.

 ‘Verhalen vertellen’

Vertellers van een spannend verhaal weten vaak jong en oud ademloos te laten luisteren. Maar hoe krijg je luisteraars zover wanneer jij bijvoorbeeld vertelt over het leven van een oude eik? De docent, zowel natuurgids als verhalenvertelster, leert je tijdens deze cursus met behulp van originele oefeningen en ongecompliceerde technieken, een kort verhaal te vertellen en luisteraars te boeien. De cursus wordt gehouden op zaterdag 29 oktober, locatie volgt.

‘Heggenvlechten’

Een gevlochten meidoornheg is niet alleen prachtig om te zien, het levert ook een grote bijdrage aan de biodiversiteit. De heg biedt namelijk een schuilplaats aan talloze vogels, kleine zoogdieren maar ook insecten maken er dankbaar gebruik van. Het heggenvlechten is naast een oud ambacht, vooral een hele nuttige ambacht. Meld je aan voor deze cursus op zaterdag 13 november en help een stukje cultuurhistorie levend te houden. Je hebt geen voorkennis nodig. Locatie volgt. Aanmelden voor deze of één van de andere cursussen kan online via kennisrijk.landschapoverijssel.nl.

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op  www.landschapoverijssel.nl.