Nieuwe Lentetentoonstellingen Drawing Centre en Kunstvereniging

40

Het Drawing Centre en Kunstvereniging Diepenheim presenteren op zaterdag 2 februari met trots de nieuwe Lentetentoonstellingen. Curatoren Nanette Kraaikamp, Alexandra Landré en Karina Kottová, en de deelnemende kunstenaars heten u van harte welkom op de opening van de tentoonstelling ‘Sensing Traces’ van Alexandra Roozen en de internationale groepstentoonstelling ‘(Dis)connection’.

Drawing Centre Diepenheim presenteert ‘Sensing Traces’
Curator: Nanette Kraaikamp
De artistieke praktijk van Roozen is toegespitst op het tekenen in de meest elementaire zin, waarvoor zij enkel de basismaterialen grafietpotlood en papier als startpunt gebruikt. Zij experimenteert in haar tekeningen met abstractie, door patronen en structuren systematisch te rangschikken middels allerlei schakeringen in grijstonen. Daarbij spelen de relaties tussen het lichaam en het materiaal, tussen inzet van regels en het optreden van onregelmatigheden, een wezenlijke rol.
Sensing Traces brengt niet eerder getoonde tekeningen samen. Zo zijn enkele van Roozens ‘archiefwerken’ te zien, tekeningen die zij maakte bij wijze van beeldonderzoek. Deze geven een bijzonder inzicht in Roozens specifieke methodische en analytische werkprocessen. Daarnaast is de gloednieuwe serie ‘Seen by Hand’ te zien: een doorlopend experiment dat een nieuwe ontwikkeling in het werk van Alexandra Roozen markeert, waarin onder meer de relatie tussen tekenen en geluid wordt afgetast.

Kunstvereniging Diepenheim en Jindřich Chalupecký Society (Tsjechië) presenteren ‘(Dis)connection’
Curatoren: Alexandra Landré & Karina Kottová
Kunstenaars: Adéla Babanová, Sybren de Boer, Lotte Geeven & Yeb Wiersma, Anna Hulačová, Valentýna Janů, Hannah Joka, Martin Kohout, Frank Mandersloot, Anetta Mona Chisa & Lucia Tkáčová, Maria Pask & Frederique Bergholtz
(Dis)connection toont installaties, sculpturen en videowerken van dertien internationale kunstenaars en brengt verschillende artistieke posities samen die verbonden zijn door een gedeelde zorg: hoe kunnen wij samenleven?
De vraag is een echo van een groter veld van maatschappelijke en economische zorgen. Het suggereert een herbezinning op de manieren waarop wij onszelf organiseren – zowel persoonlijk als ook collectief. In het midden van een mondiale milieu-, humanitaire en politieke crisis, moeten we ons afvragen hoe wij deze kunnen afwenden? Welke kennis nemen wij mee en welke veronderstelling en waarden moeten wij loslaten?
Door zich los te koppelen van moderne concepten, zoals het idee van vooruitgang, bieden de kunstenaars ruimte voor nieuwe verhalen die tot de verbeelding spreken. De meest uiteenlopende artistieke middelen komen aan bod: van fictieve documentaires en systeeminstallaties tot werken die ons anders naar het idee ‘tijd’ laten kijken. Op een kritische en intuïtieve wijze ontstaan zo alternatieve manieren om verbindingen te creëren.
(Dis)connection nodigt het publiek uit om deze verschillende perspectieven te verkennen en om onorthodoxe verhalen voor mogelijke toekomsten gezamenlijk te verbeelden.

Programma opening
U bent van harte welkom bij de openingen van de Lentetentoonstellingen op zaterdag 2 februari. Om 15.00 uur start de inloop in het Drawing Centre, waar om 15.30 uur de opening van ‘Sensing Traces’ plaatsvindt, gevolgd door de opening van ‘(Dis)connection’ om 16.30 uur in de Kunstvereniging. Zoals gebruikelijk wordt de middag om 17.30 uur afgesloten met een informele borrel en een feestelijke maaltijd in het Ottenhuis. De kosten voor de maaltijd bedragen € 15,- per persoon, deelname is alleen mogelijk bij reservering vóór maandag 28 januari.

Neem voor meer informatie en het aanmelden voor de maaltijd contact op met Gerry Voskamp via info@kunstvereniging.nl of 0547 – 352 143. Na de officiële opening zijn beide tentoonstellingen te bewonderen tot en met zondag 5 mei, van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur, vanaf 1 april van 11.00 tot 17.00 uur. U vindt het Drawing Centre aan de Kuimgaarden 1, de Kunstvereniging Diepenheim aan de Grotestraat 17 en het Ottenhuis aan de Raadhuisstraat 8a te Diepenheim.