Beste Buur Hof van Twente in het zonnetje gezet: ‘’de moeder van ons allen’’

293
Goed contact met de buren is goud waard. Met deze gedachte organiseert Salut in samenwerking met de gemeente, de woningcorporaties en huurdersorganisaties alsmede de eerdere winnaars de “Beste Buur 2023 ” in Hof van Twente. De beste buur levert een grote bijdrage aan het noaberschap in de buurt. De jury heeft hartverwarmende verhalen als nominaties ontvangen.
 De titel gaat dit jaar naar mevrouw Betsie van der Vegte-Nijkamp. Zij is door de burgemeester afgelopen zaterdag, op burendag, in het zonnetje gezet en heeft een Twents gevelteken als wisselbokaal ontvangen. Wonen Delden en Viverion reikten gezamenlijk de buurtcheque uit. Betsie van der Vegte mag deze cheque inzetten ten behoeve van de (verbinding in de) buurt.

Uit verschillende verhalen van de bewoners van de Wozoco in Diepenheim blijkt hoe veel buurvrouw Betsie voor hen betekent. De bewoners geven aan dat er maar vijf vingers nodig zijn om aan te geven wat Betsie niet doet, namelijk: rusten, roddelen, ruzie maken, rotzooi laten liggen en regeren. Voor alles wat Betsie wel doet, zijn alle vingers van de bewoners van de Wozoco nodig: te veel om op te noemen. Betsie is onmisbaar en daarmee hun Beste Buur.

Hoewel Betsie na haar pensioen het rustig(er) aan kan doen, zorgt ze meer voor een ander dan voor zichzelf. Wat Betsie vooral belangrijk vindt, is dat mensen niet eenzaam zijn en zich prettig en comfortabel voelen. De bewoners  zien Betsie bijna dagelijks al voor 8 uur ‘s morgens naar de Wozoco gaan en hebben al vaker tegen elkaar gezegd: ‘’Als Betsie er niet meer is, dan zal het wel anders gaan en zeker niet beter’’. Zo heeft Betsie altijd een luisterend oor en staat ze voor je klaar als je iets nodig hebt.

Haar grote enthousiasme en verbindende kracht zorgen er vooral voor dat de ‘’gezelligheids- en sfeer meter’’ hoog afgesteld staat. Zo verzorgt ze de bingo en een gezellig samenzijn met koffie, spelletjes en als afsluiting een maaltijd. Ze maakt de sfeer met Kerstmis en Koningsdag en coördineert ook deelname aan activiteiten van Franje.  Verder organiseert ze wandeltochten, zodat de inwoners van Wozoco naar buiten kunnen. Ook binnen de gemeenschap van Diepenheim is Betsie actief voor bijvoorbeeld de harmonie en de fancy fair.

Betsie is er voor iedereen en wil dat iedereen mee kan doen. Zo geeft ze kleur aan het leven van anderen. Betsie doet alles belangeloos en is daarin heel bescheiden. Zoals een van de bewoners het zo treffend zei: “Betsie is misschien de jongste van dit gezelschap, maar is de moeder van ons allen! Dat staat voor heel erg veel: iemand die om je geeft en bij wie je je veilig voelt. Met wie je kunt  praten, lachen en bij wie je een traantje weg kunt pinken. Die je zorgen snapt en ze het liefst bij je wegneemt.” Deze waardering bleek wel uit grote en welverdiende applaus dat zij kreeg bij de uitreiking.