17 culturele instellingen in Overijssel krijgen rijkssubsidie

54

De Raad voor Cultuur adviseert om 6 culturele instellingen in Overijssel subsidie te geven in het kader van de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) 2025-2028. Ook ontvangen 11 instellingen en projecten subsidie uit één van de Rijkscultuurfondsen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 20 miljoen euro. De provincie Overijssel is blij, er komt meer aandacht voor culturele organisaties in Overijssel en het Landsdeel Oost. 

De Raad voor Cultuur adviseert het kabinet om 6 Overijsselse instellingen op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur 2025-2028. Phion (het orkest van Gelderland en Overijssel), de Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Planetart, TETEM kunstruimte en De Nieuwe Oost (in Overijssel en Gelderland gevestigd). Planetart organiseert jaarlijks in Enschede het media-, kunst-, technologie- en muziekfestival GOGBOT. Over TETEM zegt de Raad voor Cultuur: ”De raad is onder de indruk van het bereik van TETEM in het sociaal-maatschappelijke domein. De instelling neemt een belangrijke positie in als verbinder tussen digitale makers en ontwerpers aan de ene kant, en het bedrijfsleven en maatschappelijke partners aan de andere kant.”

Daarnaast ontvingen Toneelgroep Oostpool en Introdans, beide in Arnhem gevestigd, een positief advies voor de BIS. Deze organisaties werken ook voor Overijssel.

Fondsen

In totaal krijgen 11 culturele instellingen in Overijssel subsidie van één van de landelijke cultuurfondsen (Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds of Fonds voor Cultuurparticipatie); De Jonge Honden, Jansen & de Boer, Theater Producties Twente, het Nederlands Bach Consort, Kunstenlab Deventer, Theaterschip, Drawing Centre Diepenheim, L/N K Zwolle, Deventer op Stelten, Stiftfestival en Kunstbende.

Regionale spreiding

Gedeputeerde Tijs de Bree stelt vast dat er bij de verdeling meer aandacht is voor Overijssel en de regio. “In het verleden landde subsidie te vaak op dezelfde plekken in de Randstad. De nieuwe verdeling helpt ons om te zorgen voor de nabijheid van cultuur voor 1,2 miljoen mensen in Overijssel. Van top tot basis, van theater tot dorpshuis.”

Musea

Over een gezamenlijke subsidieaanvraag van De Museumfabriek (Enschede) en Oyfo Techniekmuseum (Hengelo) is door de Raad voor Cultuur negatief geadviseerd. De raad waardeert de ambitie om nieuwe doelgroepen kennis te laten maken met ‘het verhaal van Twente’ maar vindt de plannen daarvoor nog niet doordacht genoeg. De Provincie Overijssel wil met het ministerie van OCW in gesprek over aanpassing van de plannen. Volgens de provincie is de gezamenlijke collectie van de twee musea van grote waarde, en is de geschiedenis die ze vertellen van belang voor Twente en daarbuiten.