100 jaar Tuindorp: een mijlpaal in de geschiedenis van gemeente Hof van Twente

101

Wat begon als een bescheiden plekje waar arbeiders zich vestigden, is uitgegroeid tot een bloeiende en karakteristieke wijk. Tuindorp, de oudste wijk van gemeente Hof van Twente, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan, zij het met een kleine vertraging vanwege de coronapandemie.

Op 14 oktober worden alle inwoners van Tuindorp, jong en oud, uitgenodigd om samen te komen en deel te nemen aan ouderwetse Hollandse spelletjes, onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma start om 14.00 uur met een officiële opening, verzorgd door wethouder Hannie Rohaan en directeur-bestuurder Tonita Garritsen van Viverion.

Gedurende de afgelopen eeuw heeft Tuindorp een transformatie ondergaan, waarin modernisering en duurzaamheid centraal stonden. Vooral in de laatste 10 jaar zijn deze ontwikkelingen duidelijk zichtbaar geworden. De woningen zijn met succes verduurzaamd en er staat nog een plan in de rij om een ander deel van de wijk ook te verduurzamen. Bovendien is Tuindorp bezig met vergroening door het verwijderen van verstening en het creëren van groene ruimtes, waaronder een wadi.

Om de leefbaarheid en charme van de wijk verder te verbeteren, worden alle bankjes voor woningen vernieuwd. De mening van de bewoners is hierin van essentieel belang gebleken en hun input wordt ter harte genomen. Het doel is om een vitale, leefbare en groene wijk te behouden, waar bewoners zich thuis voelen en trots op kunnen zijn.

Naast de wijkraad is er een samenwerkende werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder de politie, woningbouwcorporatie Viverion, de gemeente en Salut. Gezamenlijk streven zij naar een duurzame toekomst voor Tuindorp, waarbij de behoeften van de bewoners centraal staan.

Dit feestelijke evenement rondom het 100-jarig bestaan van Tuindorp markeert niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van gemeente Hof van Twente, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk voor Tuindorp. Samen zullen we de komende decennia vormgeven aan deze prachtige gemeenschap, met respect voor ons verleden, trots op ons heden en hoopvol voor onze toekomst.